26
جولای

اَپل(ارگونومی)

نوشته دل آرام اُرمز، کوثر امیری، حافظ نقدعلی، علیرضا قائدشرف

ارزیابی 4 محصول جدید اپل (iPhone, iPad, iMac, Macbook)

مقدمه:
امروزه که محیط زیست اهمیت خود را بیش از پیش به ما نشان داده است و در عین حال به علت تغییرات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و رشد روزافزون شبکه های اجتماعی و دیگر موارد، مصرف گرایی به شدت رواج پیدا کرده است و منابع زمین رو به پایان هستند، باید از زمین و محیط زیست به نحو احسن محافظت کرد و منابع موجود را به بهترین شکل ممکن مورد استفاده قرار داد تا نسل های بعد نیز از منابع زمین بهره مند شوند و به علت اشتباهات نسل کنونی، گریبان گیر بحران های زیست محیطی نشوند.
بر همین اساس و نزدیکی میان موضوع کتابخوان الکترونیکی و خواندن کتاب بر روی پلتفرم دیجیتال، تصمیم بر این شد که محصولات اپل را از لحاظ چرخه پایداری محصول مورد ارزیابی قرار دهیم.

چرا اپل؟
تولیدات سالیانه محصولات اپل رقمی در حدود 500 میلیون دستگاه است(تمام محصولات اعم از آیفون، آیپد، مک بوک، ساعت، هدفون و …) و همچنین در حال حاضر بیش از 1.65 میلیارد دستگاه فعال در سرتاسر جهان از پلتفرم اپل (موبایل، تبلت و سیستم عامل کامپیوتر) استفاده میکنند.
تعداد آیفون های تولید شده از سال 2008 تا سال 2020 در حدود 2 میلیارد و 30 میلیون دستگاه و تعداد آیپدهای تولید شده از 2011 تا 2020 در حدود 560 میلیون دستگاه بوده است.
تعداد کامپیوتر های تولید شده با بر سیستم عامل مکینتاش (مک بوک، آی مک، مک پرو و …) از سال 2010 تا 2020 در حدود 210 میلیون دستگاه بوده است. 
این اعداد و ارقام شگفت انگیز ما را به سمت بررسی چرخه محصولات این شرکت پیش برد.

⦁ استراتژی اپل در تولید محصولات:
با توجه به توضیحات مطرح شده شرکت اپل با توجه به حجم بالای تولیدات خود و همینطور ایفا کردن نقش بسیار مهم در تعیین نوآوری های بازار، باید استراتژی بسیار دقیقی را تدوین کند که در عین فروش محصولات کمترین خسارت را به محیط زیست وارد کند. این برنامه ریزی از سال 2015 به صورت بسیار مدون تعیین گردیده و با سرعت قابل قبولی در حال اجرا میباشد.

با تکیه بر سه اصل مواد و منابع، شیمی هوشمندانه تر، مسائل زیست محیطی و اقلیمی اپل در 9 حوزه مشغول به چیدن استراتژی و برنامه ریزی است:
⦁ استفاده حداقلی از مواد نو و خام و استفاده حداکثری از مواد بازیافتی برای فشار وارد نکردن به طبیعت
⦁ استفاده بسیار کمتر از آب تمیز و بکر و بهبود شرایط بازیافت آب و تصفیه آب
⦁ تولید صفر درصد زباله و بازگشت زباله ها به چرخه محصول و استفاده مجدد از منابع
⦁ ارتباط و پیوند نزدیک بین سازنده ها و ذی‌نفعان برای تولید بهتر و نزدیک تر
⦁ مدیریت محصولات و شیمی محصولات برای آسیب کمتر به کارکنان کارخانه و همینطور استفاده کنندگان
⦁ نوآوری و پیشرو بودن در مراحل ساخت و بالا بردن سطح انتظارات بیش از موارد موجود
⦁ کاهش انرژی مصرفی برای تولید محصولات
⦁ تولید حداقلی کربن برای ساخت محصولات و ابداع مواردی که میزان کربن تولیدی را جبران کرده
⦁ استفاده از انرژی پاک و 100 درصد تجدید پذیر.

⦁  ترتیب چرخه تولید:
مراحلی که طی میشود تا یک محصول ساخته شود را با هم مرور خواهیم کرد:

⦁ در ابتدا مواد اصلی و تشکیل دهنده از معادن استخراج میشوند.
⦁ سپس در مرحله ساخت این منابع فرآوری شده و تبدیل به مواد اولیه میشوند(به طور مثال تبدیل آلومینیوم به یک بلوک آلومینیوم)
⦁ در مرحله بعد محصولات در کارخانه ساخته میشوند و سر هم بندی شده و مونتاژ میگردند.
⦁ درادامه تولید محصول، بسته بندی و حمل محصول است (حمل و نقل در تمام مراحل رخ می دهد، از معادن تا فرآوری و تولید ماده اولیه- حمل مواد اولیه تا کارخانه – حمل از کارخانه تا فروشندگان عامل و خرده فروشان – حمل و نقل از انبار تا مصرف کننده) اما در این چرخه حمل و نقل محصول مورد نظر، از کارخانه تا فروشگاه های اپل میباشد که از طریق راه هوایی، دریایی و زمینی حمل میگردند. و به دست مشتری میرسند.
⦁ مرحله بعد در چرخه محصول، استفاده کاربر از محصول است و تمام انرژی مورد نیاز برای استفاده محصول شامل شارژ کردن باتری محصول و استفاده از لوازم جانبی نظیر هدفون، کاور و … که خود نیازمند همین چرخه محصول هستند اما اصلی ترین مورد همان منبع مورد نیاز برای استفاده، شارژر و برق مصرفی دستگاه است.
⦁ آخرین مرحله در این چرخه بازیافت محصول است، زمانی که کاربر طی چندین سال از محصول استفاده کرده و در این مقطع یا آسیب دیده است یا خراب شده است یا به علت تهیه محصول جدید، بلا استفاده شده است. در این مرحله بخشی از محصولات که قابلیت استفاده مجدد داشته باشند بازیافت میشوند و به مواد خام و اولیه تبدیل می شوند که دوباره در چرخه قرار گیرند و اگر بازیافت ممکن نباشد، مواد با کمترین آثار سوء باید به مراکز زباله داده شوند تا فرآوری روی آنها صورت گیرد.

حال به شرکت اپل باز میگردیم و چرخه محصولات آنها را مرور می کنیم و سپس به تفکیک محصولات به آمار های موجود خواهیم پرداخت.
پنج مرحله در چرخه محصول در محصولات شرکت اپل به شرح زیر است:
⦁ منابع اصلی و مواد تشکیل دهنده
به طور میانگین در هر یک از محصولات دیجیتال شرکت اپل رقمی در حدود 45 عنصر، از عناصر طبیعت وجود دارد و برای استخراج و فرآوری این محصولات انرژی و زمان بسیاری انجام میپذیرد. جدول عناصری که در یک دستگاه الکترونیکی (موبایل، تبلت، کامپیوتر و …) استفاده میشود را در شکل زیر مبینید:


عناصر به کار برده شده در محصولات کمپانی اپل
مهم ترین عناصری که در تولید محصولات اپل به کار برده میشود و برنامه ویژه ای برای بازیافت این محصولات در نظر گرفته شده است، را در ادامه مشاهده می‌کنید:
⦁ آلومینیوم ( برای بدنه بیرونی- باتری ها- صفحه نمایش و صفحه مادربرد): تقریبا تمام بدنه های آیفون، آیپد ، آی مک و مک بوک ها از 100 درصد آلومینیوم بازیافتی استفاده میکنند.
⦁ کبالت (باتری): با بازیافت دستگاه ها توسط ربات ها، مقادیر بسیار زیادی از کبالت که برای محیط زیست مضر است به چرخه بازیافت بر میگردد و در دستگاه های جدید مورد استفاده قرار میگیرد.
⦁ مس ( محفظه، باتری، دوربین، صفحه های چاپی، اداپتور برق، اتصالات): برای مدار ها و همینطور شارژر بیسیم از مس و صفحات مسی استفاده میگردد.
⦁ شیشه (محافظ صفحه نمایش، نمایشگر، بدنه): بازیافت شیشه به نحوی که در بالاترین کیفیت ممکن باشد و قابل استفاده باشد.
⦁ طلا (صفحه مدار، هارد و اتصالات مرتبط با انتقال داده، دوربین) : به دنبال بازیافت این ماده ارزشمند شاهد کاهش استفاده از این عنصر در محصولات اپل خواهیم بود!
⦁ لیتیوم (باتری): به دنبال رشد علم شیمی، لیتیوم های موجود در باتری های قدیمی نیز بازیافت میگردد و قابل استفاده است.
⦁ کاغذ و مقوا (بسته بندی محصول) : ۱۰۰ درصد فیبر چوب بسته‌بندی از منابع بازیافتی تامین میشود و ۹۳ درصد بسته بندی در جهت مصرف کمتر پلاستیک بر پایه فیبر می‌باشد. و قرار بر این است که تا سال 2025، استفاده از پلاستیک حذف شده و استفاده از فیبر های قابل بازیافت جایگزین شود.
⦁ پلاستیک (دکمه کیبورد، بلندگوها، محفظه، بسته بندی محصولات): با تفکیک انواع پلاستیک ها و مقیاس استفاده و نوع استفاده سعی بر بازیافت به بهینه ترین حالت ممکن هستند.
⦁ عناصر کمیاب زمین (همچون آهن ربا برای دوربین، اسپیکر، موتور ویبره و آنتن): تا 99 درصد این عناصر قابل بازیافت هستند خوشبختانه!
⦁ فولاد ضد زنگ (استیل برای محفظه بیرونی و قاب بیرونی- پیچ ها وقطعات کوچک مصرفی): به علت قابلیت بازیافت فوق العاده این محصول، تقریبا ده هزار تن در مصرف فولاد صرفه جویی شده است و در محصولات پیش رو احتمالا شاهد استفاده بیشتر فولاد خواهیم بود.
⦁ تیتانیوم (خازن ها)، تمام 100 درصد آن قابل بازیافت و استفاده مجدد است.
⦁ قلع ( برای مادر برد و لحیم کاری خازن ها) ( در حال حاضر تنها 25 درصد از قلع مورد نیاز بازیافتی است و در ادامه این رقم به بیش از 50 درصد خواهد رسید و در 2030 تمام منابع قلع، بازیافتی خواهد بود.
⦁ تنگستن ( برای موتور ویبره) : که توسط ربات های پیشرفته اپل، 100 درصد مورد استفاده دوباره هستند.
⦁ روی ( آداپتور برق و صفحه اصلی مادربرد): با توجه به اینکه حجم تولید محصولات اپل بسیار بالاست و روی هم در یک مکان خاص تولید انبود نمی‌شود، اپل به دنبال تجمیع منابع این ماده در یک جا و بازیافت این ماده هست.
در استفاده از مواد، اپل ساختاری را فراهم کرده که منابع را به طور بهینه تری مصرف نماید :
بدین طریق که در مرحله منابع، کمترین منابع اولیه را مصرف کرده و جایگزین آن را با مواد بازیافتی پر کند و تلاش میکند روزی برای تولید محصولات خود تنها از مواد بازیافت شده و تجدید پذیر استفاده نماید.
در بحث کارایی مواد، سعی اپل بر کمترین حجم استفاده از منابع است و تا جایی که امکان دارد، میزان کمتری از مواد مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.
در بحث طول عمر محصول، سعی اپل بر استفاده هر چه طولانی تر از محصول است به نحوی که پشتیبانی از آیفون ها و آیپد ها تا شش سال و از مک بوک ها و کامپیوتر های خود را از هشت الی ده سال تضمین میکند!!
و سپس پس از پایان عمر محصول با برنامه های خود سعی میکند این محصولات را جمع آوری کرده و با یک برنامه ریزی منسجم آنها را بازیافت کرده و مواد آنها را دوباره به چرخه محصولات برگرداند.
تصویر کلی این بخش هم در ادامه تقدیم میگردد:

ساخت
مهم ترین مواردی که در ساخت محصولات اپل به چشم میخورد و در گزارش سالیانه خود آورده است به طور خلاصه بیان میشود:
⦁ در جایگاه اول کاهش کربن تولید شده توسط کارخانه ها (که بیشترین انرژی مصرفی و تولید کربن در بخش تولید انجام میگیرد)
⦁ سپس استفاده کمتر از انرژی های موجود و همینطور استفاده از منابع تجدید پذیر و طبیعی است ( نظیر استفاده از توربین بادی و سلول های خورشیدی و …)
⦁ استفاده هر چه بهینه تر از منابع است.
⦁ استفاده از دور ریزهای کارخانه در چرخه تولید محصول و تولید زباله صفر گرمی در خط تولید محصول
⦁ استفاده هرچه کمتر از مواد مرکب برای قابلیت بازیافت محصول
⦁ بعد از آن رویکرد مبتنی بر سلامت کارکنان کارخانجات است که کمترین خطر آنها را تهدید نکند و سلامتی آنان را به خطر نیندازد.
در هر کدام ازموارد یاد شده، گزارشات بسیار جامع و دقیقی موجود هست که به صورت بسیار خلاصه به آن میپردازیم:

در سال 2020 شرکت اپل 22.6 میلیون تن کربن دی اکسید تولید کرده است در تمام سطوح کارخانه و چرخه 5 گانه محصول!!!
حدود 70 درصد از این حجم تولید کربن در مرحله استخراج منابع و تولید محصول اتفاق افتاده است.
8 درصد از این حجم تولید برای انتقال مواد و محصولات است.(هوایی، دریایی، زمینی)
در حدود 20 درصد هم هنگام استفاده کاربر انرژی مصرف میکند برای شارژ دستگاه در طی سالهای استفاده. این حجم از تولید کربن برابر با رده 80 ام کشور های جهان است، هم تراز با استونی و بحرین و اگر مدیریت روی آن نباشد، فاجعه ای به وقوع خواهد پیوست.


و خوشبختانه اپل در این مورد برنامه ریزی دقیقی انجام داده است.
⦁ کاهش تولید کربن و ما به ازای تولید کربن، تولید هوای پاک برای مقابله با کربن!

همانگونه که مشاهده میکنید، برنامه ریزی این شرکت بر این است که در سال 2030، معادل کربنی که مصرف میکند را با استفاده از روش هایی نظیر ایجاد جنگل، به مقابله با کربن بپردازد و در عمل اکسیژن تولیدی با کربن مصرفی برابر شود و در سال های بعد، میزان اکسیژن تولیدی بیشتر از کربن تولید شده شود.
⦁ تولید انرژی مورد نیاز کارخانجات با انرژی پاک و تجدید پذیر!
اپل از سال 2015 تولید انرژی های خود را به 100 درصد رسانده و تمام انرژی مصرفی خود در آمریکا را از منابع تجدید پذیر دریافت میکند. در عمل پا را فراتر گذاشته و با شرکای خود برنامه ریزی دقیقی صورت داده که آنها هم از انرژی 100 درصد پاک استفاده کنند.
در سال 2020، تعداد 109 شرکت از شرکای اپل با همکاری اپل، انرژی صد درصد طبیعی دارند که لیست آن را مشاهده میکنید.
در سال 2019 این رقم 71 شرکت، در سال 2018، 44 شرکت و در سال 2017، تنها 23 شرکت بوده است!
در ادامه تا سال 2024 اپل قصد دارد تمامی منابع و شرکت های ذی نفع خود را با حمایت خود از 100 درصد انرژی بهره مند سازد.

⦁ استفاده از مواد بازیافتی یا مهندسی خود اپل برای کاهش تولید کربن!
در مواردی که اپل دست به اقدامات گسترده زده، استفاده 100 درصدی از آلومینیوم است که همین امر موجب کاهش 72 درصدی تولید کربن گردیده است.
همچنین تمام قلع مورد نیاز برای لحیم کاری قطعات بازیافتی میباشد.
پلی استرهای بازیافتی از محصولات تبدیل به بند های ساعت اپل میشنود و همچنین تمام 100 درصد تنگستن مورد نیاز برای آیفون 12 و ساعت های جدید بازیافتی هستند.

استفاده از پردازنده های اختصاصی شرکت تا 34 درصد صرفه جویی تولید کربن را به همراه داشته است.
⦁ استفاده نکردن از مواد سمی!:
با استفاده از شیمی هوشمندانه تر و عدم استفاده از منابع سمی، اپل سعی بر کاهش تولید کربن و همچنین آسیب به کارکنان شرکت یا مصرف کنندگان میباشد و به طور کلی این مواد را از چرخه خود حذف کرده:
پی وی سی، بروم سدیم، جیوه، سرب، برلیوم و آرسنیک که زمان حذف این مواد از محصولات را در تصویر زیر مشاهده میکنید:

بسته بندی و ارسال:
در حال حاضر اپل به علت تولید بالای محصولات و نیاز به بسته بندی هر محصول دست به اقدامات جدی زده است، نظیر:
⦁ کاهش پلاستیک مصرفی در بسته بندی محصولات خود
⦁ کاهش استفاده از چوب خام مصرفی در محصولات و استفاده از چوب هایی در جنگل های کنترل شده
⦁ استفاده از فیبر های بازیافتی برای تولید محصولات خود!

برای اطلاعات بیشتر و کاملتر، لینک منبع در پی نوشت قرار میگیرد.
از سال 2020 با معرفی آیفون های 12 ، و حذف شارژر و هدفون از بسته بندی، به طرز قابل توجهی مواد مصرفی نیز کاهش پیدا کرده است.

⦁ استفاده و خدمات پس از فروش!
محصولات اپل با رویکرد خاص این شرکت به نسبت محصولات مشابه معمولا در حدود 40 الی 60 درصد انرژی کمتری مصرف میکنند. و نمونه ای از محصولات را در ادامه خواهید دید به طور مثال و در انتهای متن، محصولات دیگر این شرکت هم مورد بررسی قرار میگیرد.
استفاده بهینه صفحه نمایش از منابع مورد نیاز و هماهنگی میان نرم افزار و سخت افزار از عوامل مهم این مهم است که دستگاه به بهینه ترین حالت ممکن انرژی مصرف کند.

جدای از این مورد، خدمات پس از فروش شرکت اپل هم با خدمات بسیار زیاد خود در سال های اخیر، سعی بر حفظ مشتری و استفاده از محصولات در مدت زمان بیشتری است

به طور خاص به محصول آیفون میپردازیم و پشتیبانی این شرکت از این محصول را مورد بررسی قرار میدهیم.
طول عمر محصولات در ابتدا 18 ماه بود که رفته رفته به علت پیشرفت تکنولوژی این رغم اخیرا به شش سال رسیده و اپل از هر دستگاه خود به مدت طولانی پشتیبانی میکند تا مشتری در عین رضایت، زمان بیشتری از محصول استفاده کرده و آن را دور نیندازد.
خدماتی که اپل در آخرین محصولات خود به کاربران ارائه میدهد به شرح زیر است (تعمیر یا تعویض):
سینی سیم کارت، باتری، موتور ویبره، دوربین ها، برد دستگاه، صفحه نمایش، بلندگوها، قاب دستگاه …
خود دستگاه های جدید هم که قابلیت استفاده در زیر آب را دارند و همینطور در محصولات خانواده آیفون 12 با فریم مستحکم و شیشه بهتر، کارایی و مقاومت دستگاه بسیار افزایش یافته است. و قیاسی با محصولات سابق این شرکت را خواهیم دید:

همچنین به علت تعداد زیاد کاربران این شرکت در سرتاسر جهان، فروشگاه هایی که این خدمات را انجام میدهند را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید که متاسفانه کشور ما از داشتن نمایندگی رسمی محروم است به علت تحریم های موجود.

⦁ بازگشت و بازیافت محصول:
اپل با ابداع سیستم خاص خود، مخاطبان و استفاده کنندگان از محصولات خود را به نحوی ترغیب میکند که به جای دور انداختن محصول، آنرا به شرکت تحویل داده و بسته به مدل دستگاه و میزان سلامت دستگاه مبلغی را به کاربر پرداخت کند و در صورت عدم استفاده، دستگاه را به رایگان بازیافت کند و از مواد درون آن محصول استفاده کند…

در حال حاضر این سیستم دریافت محصولات در 99 درصد از کشوهایی که محصولات اپل فروخته میوشد در حال انجام است(193 کشور) و با قدرت به پیش میرود و اطلاعات بیشتر در این مورد در پاورقی قید میشود

برای سرعت بخشیدن به بازیافت اپل دست به طراحی ربات هایی زده که هرکدام قابلیت های خاص خود را دارند و در حال حاضر با سرعت 200 دستگاه در هر ساعت، به جداسازی محصولات میپردازد.

در حال حاضر 14 عنصر از هر کدام از محصولات اپل قابل استخراج هست توسط این دستگاه ها:

اعداد و ارقام جالبی را در تصاویر مشاهده میکنیم نظیر اینکه در هر صدهزار آیفون بازیافتی چه مقدار موادی قابل استخراج هستند!
⦁ آلومینیوم ( برای بدنه بیرونی- باتری ها- صفحه نمایش و صفحه مادربرد) : 1500 کیلوگرم
⦁ طلا (صفحه مدار، هارد و اتصالات مرتبط با انتقال داده، دوربین) : 1.1 کیلوگرم
⦁ نقره : 6.3 کیلوگرم
⦁ عناصر کمیاب زمین (همچون آهن ربا برای دوربین، اسپیکر، موتور ویبره و آنتن): 32 کیلوگرم
⦁ تنگسنتن: 83 کیلوگرم
⦁ مس ( محفظه، باتری، دوربین، صفحه های چاپی، اداپتور برق، اتصالات) : 1000 کیلوگرم
⦁ قلع : 29 کیلوگرم
⦁ کبالت (باتری) : 790 کیلوگرم
⦁ فولاد ضد زنگ (استیل برای محفظه بیرونی و قاب بیرونی- پیچ ها وقطعات کوچک مصرفی): 1400 کیلوگرم
بعد از استخراج این منابع و مواد و انتقال آنها به مراکز بازیافت، دوباره به چرخه منابع بازگشته و به منابع اولیه و خام تبدیل میشوند و از آنها دوباره در تولید محصولات بعدی استفاده میشود.

این بود پروسه کلی تولید هر محصول از ابتدا تا انتها .

⦁ در ادامه به میزان تولید کربن برای تولید محصولات شاخص این شرکت میپردازیم و اگر نکته خاصی بود را برای آن محصول بیان میکنیم:

⦁ ابتدا با آیفون 12 شروع میکنیم
با استراتژی اپل مبنی بر حذف شارژر و هدفون، پیش بینی میشود از استخراج مواد به میزان 600.000 تن سنگ مس، روی و قلع جلوگیری شود.

همه سایت های تأمین کننده مونتاژ نهایی آیفون 12 از پاک کننده ها و مواد پاک کننده چربی ایمن تر در فرآیند های تولید خود استفاده می کنند، مطابق آنچه با روش ارزیابی GreenScreen تعیین شده است.

در تولید هر آیفون 70 کیلوگرم کربن دی اکسید مصرف میشود.


موارد مهمی که در بالاتر ذکر شد در این محصول و چرخه این محصول برقرار است نظیر: استفاده حداکثری از مواد بازیافتی، استفاده نکردن از مواد سمی، سعی بر کاهش میزان مقوای مصرفی و استفاده بهینه از انرژی و همچنین برنامه بازیافت این محصول.
میزان درصد کربن مصرفی در هر گام از تولید محصول هم قابل مشاهده است:

⦁ آیپد پرو
به علت اندازه بزرگتر صفحه نمایش و میزان مواد مصرفی مواد در حدود دو برابر آیفون کربن مصرف میشود برای تولید این محصول در حدود 140 کیلوگرم
اطلاعات بیشتر هم در تصاویر مشاهده میفرمایید.

اطلاعات بیشتر هم در تصاویر مشاهده میفرمایید.

⦁ مک بوک
به علت استفاد مواد بیشتر در این محصول نظیر کیبورد و صفحه نمایش بزرگتر این محصول هم به نسبت آیپد کرین بیشتری طلب میکند برای تولید و در حدود 185 کیلوگرم کربن تولید میشود برای تولید این محصول…

⦁ آی مک
اولین کامپیوتر مک تولید شده با 100 درصد مواد مغناطیسی بازیافتی میباشد. و به علت استفاده از مواد بسیار زیاد در آن در حدود 480 کیلوگرم کربن دی اکسید برای تولید این ماده تولید میشود که رقم در خور توجهی به حساب می آید!

پیشنهاد ما برای بهبود این چرخه :
با توجه به رویکرد مثبت اپل در بحث پایداری و بهبود چرخه تولید محصول خود، بهترین پیشنهاد ما به عنوان تیم برای این شرکت بدین شرح است :
⦁ طراحی و تولید ربات هایی با قابلیت استخراج بیشتر ین عناصر ممکن از دستگاه های موجود
⦁ پشتیبانی طولانی مدت تر برای کامپیوتر های شخصی و لپ تاپ ها
⦁ افزایش نمایندگی های مبتنی بر تعمیر محصولات
⦁ افزایش استفاده از مواد بازیافتی در محصولات خود در عین کیفیت بالا
⦁ افزودن گزینه هدفون و شارژر برای افرادی که تازه به این پلتفرم وارد میشوند
⦁ افزایش کیفیت شارژر و کابل ها برای استفاده طولانی مدت تر
⦁ جلوگیری از کاهش عمر باتری های موبایل و لپ تاپ با عرضه بروز رسانی های منظم
⦁ تولید هر چه بیشتر منابع مورد نیاز برای کاهش کربن دی اکسید

⦁ منابع:
⦁ https://www.apple.com/environment/
⦁ https://www.apple.com/environment/pdf/Apple_Environmental_Progress_Report_2021.pdf
⦁ https://www.apple.com/environment/pdf/Apple_Environmental_Progress_Report_2020.pdf
⦁ https://www.apple.com/environment/pdf/Apple_Environmental_Responsibility_Report_2019.pdf
⦁ https://www.apple.com/environment/pdf/Apple_Environmental_Responsibility_Report_2018.pdf
⦁ https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.
⦁ https://www.researchgate.net/publication/319136921_Apple_products_A_discussion_of_the_product_life_cycle